Translate it!

piątek, 21 grudnia 2012

Obiad dla sportowców-makaron z tuńczykiem i cukinią



CZAS PRZYGOTOWANIA: 10-15 minut
CZAS OCZEKIWANIA: 0
ILOŚĆ PORCJI: 4
CENA OGÓŁEM: ok18zł
CENA ZA PORCJĘ: ok 4,50zł

LISTA ZAKUPÓW:
puszka (najlepiej dwie) tuńczyka w oleju ok 4,99zł
cukinia ok 2,10zł
1 duża cebula ok 0,15zł
4 (nie 2,jak na zdjęciu) ząbki czosnku ok 1,30zł za główkę
śmietanka w płynie 18%  ok 2,60zł
 parmezan (Corregio) ok 4zł
makaron ok 3zł
1. Cukinię kroimy w średniej grubości plastry,następnie w kostkę
2. Na patelnię wylewamy olej z tuńczyka i rozgrzewamy

3. Na rozgrzany olej dorzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek,podsmażamy ok 2 minut

4. Dorzucamy tuńczyka i chwilę podsmażamy,aż smaki przejdą się nawzajem 

5. Cukinię dorzucamy do całości i smażymy aż stanie się miękka i nieco zmniejszy swoją objętość



6. Dolewamy śmietanki ( na oko ) i dusimy na małym ogniu kilka minut

7. To danie najlepiej podawać z parmezanem 

2 komentarze:

  1. Pycha, nie ma to jak makaron z mięsem(rybą) i warzywami- dla mnie obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko wybrałam bym tuńczyka w oleju innym niż słonecznikowy. Podobno smażony jest rakotwórczy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń